28032024

Back Eşti aici:Home News Comunicate de presa Experimente științifice distractive dedicate persoanelor cu deficiențe de auz și de vedere, la Casa Experimentelor

Experimente științifice distractive dedicate persoanelor cu deficiențe de auz și de vedere, la Casa Experimentelor

Pin It

Casa-ExperimentelorPeste 500 de persoane cu deficiențe de vedere sau de auz au experimentat fenomenele științifice într-un mod distractiv, prin „Știință pentru toți, pentru o viață mai bună”, un proiect al Asociației pentru Formare. Proiectul s-a desfășurat în perioada iunie 2017 – martie 2018  și a fost finanțat de Fundația Orange, prin fondul Lumea prin Culoare și Sunet.

Inițiativa „Știință pentru toți, pentru o viață mai bună” a oferit șanse egale la învățare copiilor cu deficiențe, prin adaptarea pentru persoanele nevăzătoare sau surde a peste 80 de experimente, din cele 100 disponibile la Casa Experimentelor. Centrul a fost dotat cu căști, înregistrări explicative pentru fiecare experiment și materiale video în limbaj mimico-gestual, pentru ca persoanele cu deficiențe să se bucure de experimentele puse la dispoziție de Casa Experimentelor.

În plus, personalul și voluntarii au fost instruiți asupra modului în care să interacționeze cu aceștia, pentru ca experiența de învățare să se transforme într-una extrem de naturală pentru toți vizitatorii, indiferent de condiția lor fizică.

„Timpul petrecut în Casa Experimentelor a fost foarte benefic pentru dezvoltarea mea. Experimentele facute m-au ajutat să înțeleg mai bine fenomenele naturii. Mi-au captivat atenția. Cu prima ocazie voi reveni cu mare drag.”, a povestit Andreea, elevă la Liceul Tehnologic Special Regina Elisabeta din București.

Proiectul „Știință pentru toți, pentru o viață mai bună” s-a încheiat, însă copiii cu deficiențe de vedere și de auz se bucură în continuare de intrare gratuită, o zi pe lună, dacă vin la Casa Experimentelor împreună cu familia, cu grupurile școlare sau cu grupurile asociațiilor de profil.  

„Acest proiect este foarte drag sufletului meu. Bucuria copiilor cu deficiențe de auz sau de vedere, la fiecare experimentare, m-a convins că merită să continuăm. Și ei au dreptul la educație, la înțelegerea reală a fenomenelor naturale precum mecanica, fizica, chimia sau matematica. Au dovedit că pot, că le place și că își doresc mai mult, pentru că sunt copii cu o istețime aparte și o putere fenomenală. Vom continua să diversificăm domeniile abordate în cadrul expoziției, pentru toți copiii, iar exponatele noi vor fi gândite și pentru accesul vizitatorilor cu deficiențe de vedere sau de auz.”, a spus Gabriela Ionescu, Directorul Casei Experimentelor.

Proiectul „Știință pentru toți, pentru o viață mai bună!“ are o valoare totală de 163.000 lei, din care 135.000 lei a fost asigurat de către Fundaţia Orange, în ediția 2017 a programului „Lumea prin Culoare şi Sunet”.

„15 muzee au fost accesibilizate cu ajutorul granturilor Lumea prin Culoare și Sunet, în cei 5 ani de când există acest fond pentru proiecte dedicate persoanelor nevăzătoare și a celor cu probleme de auz. „Știință pentru toți, pentru o viață mai bună!” a reușit să aducă știința mai aproape de persoanele cu deficiențe de auz și văz și să-i implice în experimente distractive și interesante.”, a spus Amalia Fodor, director Fundația Orange.   

Mai multe informații despre proiect, despre programul de vizitare sau despre donații și sponsorizări găsiți pe www.casaexperimentelor.ro.


 

Casa Experimentelor
Casa Experimentelor, primul centru științific non-profit din România, și-a deschis porțile în anul 2015, cu scopul de a stimula interesul copiilor și tinerilor pentru știință, contribuind astfel la creșterea nivelului de educație al acestora. Proiect dezvoltat de către Asociatia pentru Formare, după modelul elveţian Technorama Swiss Science Center, Casa Experimentelor pune la dispoziţia publicului peste 100 de exponate cu ajutorul cărora vizitatorii pot experimenta într-un mod facil, distractiv şi sigur fenomentele ştiinţifice din diferite domenii.
Tânăra generaţie îşi poate astfel largi orizontul de cunoaştere, cultivându-şi totodată talentul şi descoperind pasiuni noi.

Asociația pentru Formare
Asociația pentru Formare este o organizație non-profit românească înființată în 2010 cu misiunea de a Forma Oameni Responsabili prin Motivare, Atitudine și Resurse pentru Excelență. Prin programele oferite: Școala Copiilor (www.scoalacopiilor.ro) și Casa Experimentelor – Romanian Science Center (www.casaexperimentelor.ro), Asociația pentru Formare reușește să vină în completarea școlii tradiționale oferind tuturor copiilor și tinerilor din țară posibilitatea de a descoperi și de a se descoperi pe sine.

Fundaţia Orange
Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Fundaţia Orange dezvoltă proiecte de sănătate, educaţie, cultură în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz şi de educaţie digitală pentru copii din zone defavorizate și femei aflate în situații dezavantajate, în scopul integrării lor sociale.
Pentru mai multe informaţii vă rugăm vizitaţi www.fundatiaorange.ro

Pin It

Parteneri

   BT Logo Aliniat Central               logo SMP