Raportarea integrată, între exigenţele investitorilor şi cerinţele de reglementare

90% dintre directorii financiari ai marilor firme globale se aşteaptă ca, în mai puţin de trei ani, raportările să acopere și zone precum previzionarea, sustenabilitatea, procesele integrate şi responsabilitatea socială corporatistă (CSR)

Directorii financiari care operează în diverse piețe din întreaga lume spun că le este tot mai greu să satisfacă nevoile investitorilor privind informaţiile și să respecte, în același timp, cerinţele tot mai stricte de reglementare. Aceasta este concluzia unui nou raport publicat de divizia de Servicii de consultanţă financiară şi contabilă  (Financial Accounting Advisory Sevices - FAAS) a EY.

Raportul arată că 70% dintre directorii financiari consideră că menținerea unui echilibru între nevoile exprimate de actorii externi cu interese în companiile unde ei activează și cerinţele corporatiste de raportare reprezintă o provocare. Mai mult, 74% dintre respondenţi susţin că raportările făcute de companiile lor trebuie să depășească sfera conformității pentru a putea furniza informaţii utile investitorilor actuali şi potenţiali, și să se îndrepte către zone precum strategia şi previzionarea.

Raportul „Connected Reporting: responding to complexity and rising stakeholder demands” are la bază un sondaj efectuat în rândurile a 500 de directori financiari şi coordonatori de echipe de raportare din organizaţii cu venituri mai mari de 1 miliard USD. Una dintre concluziile raportului este că directorii financiari acordă o importanţă tot mai mare modului în care sunt folosite raportările din cadrul companiei de către investitorii care caută să obţină o înţelegere strategică a viziunii companiei. Doar 20% dintre respondenţi consideră că modalitatea de raportare folosită în prezent de companiile lor este foarte eficientă în satisfacerea nevoilor stakeholder-ilor externi.

90% din respondenţi se aşteaptă ca, în mai puţin de trei ani, raportările să acopere zone precum previzionarea, sustenabilitatea, procesele integrate şi responsabilitatea socială corporatistă (CSR). Alte schimbări menţionate se referă la scurtarea ciclului de raportare şi introducerea unor raportări în timp real, precum şi la o axare mai mare pe raportări non-financiare, privind strategia, sustenabilitatea şi managementul riscului.

Adrian Bunea, Director Executiv FAAS, EY România declară: "Conformitatea cu cerinţele de reglementare reprezintă un element fundamental prin care se câștigă încrederea pieţelor de capital, însă este limpede că directorii financiari sunt tot mai conştienţi de nevoia de a trece dincolo de acest prag atunci când e vorba de atragerea de investitori. În acelaşi timp, raportările care asigura conformitatea cu cerințele autorităților de reglementare nu răspund totdeauna nevoilor interne precum cele ale managementului, ale consiliului de administraţie şi ale comitetului de audit intern."

Un copleşitor procent de 97% dintre respondenţi spun că se confruntă cu provocări în privința îmbunătăţirii raportărilor, inclusiv a timpilor de producere a acestor rapoarte şi a costurilor. Cu toate acestea, ca răspuns la așteptările în schimbare ale diverșilor stakeholder-i, 78% dintre respondenți consideră că pot eficientiza procesul de raportare şi cred că raportarea va fi mai cuprinzătoare în viitorul apropiat.

Raportul arată că firmele se confruntă cu provocări similare indiferent de ţara de origine şi sectorul de activitate. Astfel, conform rezultatelor studiului, 93% dintre respondenţii provenind din China consideră că trebuie să facă mai mult pentru a îmbunătăţi informaţiile furnizate stakeholder-ilor, fiind urmaţi de respondenţii din Marea Britanie, S.U.A. şi Brazilia, toți cu procentaje de 80%. În funcție de sector, respondenţii din tehnologie şi telecomunicaţii sunt cei mai preocupaţi de nevoia de îmbunătăţire a informaţiilor furnizate. Studiul a mai descoperit şi că 86% din respondenţii din Marea Britanie au ca preocupare prioritară atingerea echilibrului dintre nevoile stakeholderilor şi cerinţele de raportare corporatistă.

Adrian Bunea adaugă: "Cel mai probabil, schimbările cu care directorii financiari se vor confrunta în termeni de raportare corporatistă nu vor fi lipsite de provocări – baza tot mai diversificată de investitori şi cererile tot mai mari de informaţii interne fac deja dificilă satisfacerea tuturor așteptărilor, iar companiile trebuie să ajungă la un echilibru între viteză şi acurateţe.

Raportarea integrată („connected reporting”) poate oferi soluția prin reunirea informațiilor financiare și non-financiare și combinarea raportărilor interne și externe, care rezultă în mai mare eficiență, transparență și consecvență. Utilizând eficient raportările integrate, stakeholder-ii vor putea primi informaţii cu granularitatea cerută de ei, iar directorii financiari vor consolida încrederea investitorilor prin transmiterea de informații de impact, care ar conduce la o mai buna luare a deciziilor."

Despre sondaj şi raport
Sondajul are la bază chestionare derulate cu 500 de directori financiari sau coordonatori de echipe de raportare din organizaţii cu venituri mai mari de 1 miliard USD. Jumătate dintre respondenţi au fost directori financiari şi jumătate dintre ei au fost controlori financiari de grup, de divizie sau de regiune. Respondenţii au fost împărţiţi echitabil între cele două Americi, Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa (EMEIA), şi Asia-Pacific/Japonia, şi au acoperit 16 sectoare industriale principale.

Sondajul a fost suplimentat cu interviuri detaliate luate unui număr de 20 de directori financiari, coordonatori de organizaţii de raportare şi profesionişti din cadrul EY, pentru a adăuga substanţă şi un nivel de informaţii valoroase mai profund rezultatelor cantitative.

Raportul vizează provocările cu care se confruntă companiile în activitatea lor de raportare, evaluează situaţia actuală din zona raportărilor corporatiste şi examinează provocările interne şi externe din calea îmbunătăţirii proceselor de raportare. De asemenea, identifică o soluţie la creşterea tot mai intensă a cerinţelor şi a complexităţii prin intermediul raportării conectate, care implică punerea laolaltă de informaţii financiare şi non-financiare şi combină raportarea internă cu cea externă, toate acestea având drept rezultat o eficienţă şi o consistenţă mai mari a rapoartelor generate.

Despre EY România
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 190.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 27,4 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2014. Reţeaua noastră este cea mai integrată la nivel global iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile din întreaga lume. În România, EY este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 500 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenoriatului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an în luna iunie la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina noastră de internet: www.ey.com.