19042024

Back Eşti aici:Home News PR News: Tendinte si Cercetari Global Blogging Manifest - noi reguli ale blogosferei?

Global Blogging Manifest - noi reguli ale blogosferei?

Pin It
wbfRolul blogurilor în realitatea imediată a societăţilor şi comunităţilor din întreaga lume a fost tema centrală dezbatută în prima zi a World Blogging Forum 2009. Preşedintele Romaniei, Traian Basescu, a deschis oficial sesiunea de discuţii numind comunicarea on-line drept o cultură alternativă a pluralismului şi a dialogului social, în care libertatea de exprimare  trebuie să fie strâns legată de responsabilitatea manifestării ei.

Concluzia discursului său a atras atenţia asupra necesităţii ca tehnologia revoluţionară de astăzi să fie un instrument prin care cetăţenii privesc statul şi activitatea acestuia şi nu unul prin care sunt supravegheaţi de el. Drept pentru care fenomenul blogosferei nu trebuie lasat în mâinile statului. Preşedintele le-a recomandat bloggerilor să-şi genereze propriul set de reguli, ale bunului simţ, care să permită valorificarea acestui tip de comunicare.

Reprezentanţi ai comunităţii de bloggeri şi jurnalişti din peste 20 de ţări au arătat modul în care societatea civilă democrată sau mai puţin permisivă în care trăiesc are nevoie de activitatea blogurilor şi de libertatea de exprimare din media sociale. S-a vorbit despre e-government, democratia participativă, bloggingul şi activismul, libertatea de a fi diferit, bloggingul corporatist, etică şi responsabilitatea pentru o comunitate globală sănătoasă
şi viitoarul web 2.0.

Wael Abbas, jurnalist egiptean, blogger şi activist în drepturile omului a vorbit despre lupta pentru libertatea de exprimare dusă de bloggeri cu regimul. Înaintea jurnaliştilor, ei au avut curajul să raporteze incidente de agresiune şi tortură ale poliţiei, situaţia minorităţilor, a femeilor, aspecte ale islamiştilor şi probleme sociale tabu, motiv pentru care blogosfera este mai credibilă decât jurnalismul tradiţional controlat de stat. El însuşi a fost condamnat de poliţie la tortură, nu poate călători în afara Egiptului cu laptopul său, iar profilele sale de pe yahoo, youtube au fost închise din cauza postărilor. În ciuda hărţurilor din partea guvernului, jurnalismul cetăţenesc încearcă să arate că în Egipt este vorba de o aparentă democraţie în care exprimarea opiniei este ilegală. Bloggingul încearcă o cale spre schimbarea mentalităţii şi cunoaşterea drepturilor şi libertătilor cetăţeneşti, deşi guvernul ridică un zid de tăcere în jurul lui.

În China presa tradiţională este controlată, cele mai multe dintre mediile web 2.0 sunt interzise, în locul lor putând fi accesate numai site-uri ale statului.

Media web 2.0 sunt calea activiştilor spre democraţie, educaţie, libertate şi profesionalism în ţări unde statul limitează libertatea de exprimare. Parvana Persiyani a prezentat cazul Adnan şi Emin, tineri activişti din Azerbaijan arestaţi şi condamnaţi la 3 ani închisoare pentru producerea unui clip ironic la adresa oficilalilor. La fel de relevantă a fost povestea bloggerului georgian, Giorgi Jakhaia, ţintă a atacului cibernetic din vara 2009. 

De cealaltă parte, reprezentanţii ţărilor democratice unde nu există restricţii pentru exprimarea opiniilor, au arătat nivelul avansat la care ajunge folosirea social media şi implicarea lor în toate aspectele vieţii, de la cel personal, social şi corporativ, până la economie, educaţie şi politică.

În Canada, deşi blogul oferă conţinut este considerat deja depaşit, twitter-ul fiind cel mai folosit media on-line extrem de activ în domeniul politic.
Din perspectiva afacerilor, nevoia de media socială este absolut necesară în societatea globală pentru ca serviciile internaţionale să poată ajunge rapid la oameni. Pe plan personal, sunt cele mai indicate căi pentru asigurarea unei educaţii de top, promovare şi angajare pentru tineri. Bloggerii din ţările democratice sunt însă prea “mici” pentru a se organiza singuri, au nevoie de instituţii mai mari care să-i reunească şi de platforme care să-i ajute să atingă publicul într-un mod eficient.

Ziua a doua de dezbateri s-a axat pe viitorul social media, deschisă de predicţiile făcute de Loic le Meur, fondatorul platformei Seesmic, menţionând că twitterul va continua să fie strâns legat de brand şi reputaţia personală bazate pe promovare publică.
În ceea ce priveşte corporaţiile, publicitatea plătită va fi tot mai puţin eficientă în faţa comunităţilor de susţinători câştigaţi în on-line.

Organizaţiile nu vor avea altă cale decât transparenţa, responsabilitatea şi abordarea unei atitudini umane pentru câştigarea capitalului social, ceea ce va duce la construirea de echipe special dedicate aspectului web 2.0 din activitatea corporatistă. 

Bloggerii adunaţi la Bucureşti au condamnat orice formă de represiune manifestată împotriva libertăţilor on-line şi a libertăţii cuvântului bloggerilor şi a toturor utilizatorilor de internet.

Evenimentul s-a încheiat cu “Bucharest Global Blogging Manifest” – elaborarea şi lansarea unei declaraţii globale a principiilor jurnalismului on-line, o autoreglementare a libertăţii pe internet sub formă de constituţie adoptată la Bucureşti la care să adere bloggerii din toată lumea.


A consemnat Georgiana Stanciu, Editor PR Romania
Pin It

Parteneri

   BT Logo Aliniat Central               logo SMP