Coaliţia investitorilor cere răspunsuri de la "melcii" iniţiativei Global Compact

global_compact_logoInvestitorii care au aderat la Principiile privind Investiţiile Responsabile (PIR) ale ONU vizează 86 mari companii care nu au respectat obligaţia de a depune o actualizare a modului în care au implementat anul trecut principiilor Global Compact Initiative.

Semnatarii PIR s-au adresat companiilor, cerându-le explicaţii pentru nerespectarea obligaţiei anuale de a elabora aşa-numitul COP "Communication on Progress" cu privire la respectarea celor zece principii corporatiste stabilite de Global Compact Initiative.

Coaliţia investitorilor, care administrează active cu o valoare de peste 2,1 trilioane USD (1,3 trilioane lire sterline, 1,5 trilioane euro), punctează importanţa aspectelor de CSR pentru principalii investitori şi importanţa acestora pentru procesul de raportare la care sunt obligate companiile, în general.

James Gifford, director executiv al PIR, a declarat "Companiile care vor să atragă capital recunosc acum că raportarea problemelor sociale şi de mediu devine la fel de importantă ca şi raportarea aspectelor financiare tradiţionale. În urma crizei financiare, mulţi investitori consideră acum că analiza problemelor ESG este parte a unei abordări mai generale asupra reevaluării companiei şi gestionării riscurilor".

Companiile sunt eliminate din iniţiativa Global Compact dacă nu îşi respectă obligaţia de a depune un declaraţia COP timp de doi ani. Evaluarea anuală a eliminat până acum 859 de semnatari. Cei 86 „melci” nu au fost nominalizaţi, dar anul trecut firme precum Gap, Severn Trent şi LVMH s-au numărat printre cele 105 companii avertizate.


Sursa: Ethical Performance. Traducere Casa de Traduceri