Un judecător italian i-a găsit vinovaţi pe directorii Google pentru conţinut

Într-un verdict care poate avea implicaţii globale asupra libertăţii Internet-ului, trei directori ai Google au fost condamnaţi recent de încălcarea legilor italiene privind intimitatea, primul caz în care directorii unei companii sunt responsabili penal pentru conţinutul postat în propriile sisteme, reportează The New York Times. Procurorii italieni au declarat că Google a acţionat prea lent în îndepărtarea unui material video văzut de foarte multă lume cu un grup de adolescenţi care hărţuiau un băiat autist. Decizia a sugerat faptul că Google nu este doar un simplu instrument pentru utilizatorii acestuia, aşa cum a argumentat compania, şi că gigantul motor de căutare şi publicitate poate fi reglementat ca orice alt mijloc de comunicare care furnizează conţinut.
Decizia italienilor de a trage la răspundere Google şi pe directorii acesteia pentru textele, fotografiile şi materialele video ale terţilor disponibile prin serviciile sale online, cum ar fi YouTube contestă modelul de activitate al companiei de a oferi utilizatorilor acces la cât mai mult conţinut digital cu putinţă, indiferent de origine sau proprietate. Decizia instanţei contestă în mod similar şi alte companii care activează pe Internet, cum ar fi Facebook şi Twitter, raportează Times.

În Italia, unde Primul Ministru Silvio Berlusconi deţine marea majoritate a canelor private de media şi le controlează indirect pe cele publice, în Parlament sunt în dezbatere numeroase măsuri care urmăresc să impună mijloace de control asupra Internetului. Criticii lui Berlusconi numesc aceste măsuri o încercare de a „închista” concurenţa mediului Web şi de a controla dezbaterea publică.

Un judecător din Milano a condamnat directorii Google în absenţa la şase luni cu suspendare pentru încălcarea intimităţii, dar i-a achitat pentru acuzaţiile de defăimare, raportează Times. Dacă decizia supravieţuieşte recursului, în Italia Google va fi nevoit să monitorizeze conţinutul pe care îl găzduieşte – ceva ce purtătorul de cuvânt a declarat că este imposibil, având în vedere că 20 de ore de materiale video sunt încărcate pe site în fiecare minut.


Sursa: PRSA.org. Traducere Casa de Traduceri