29032024

Back Eşti aici:Home Opinii Juniori despre PR Verbul preferat: “a încerca”

Verbul preferat: “a încerca”

Pin It

Sorina StefanTe naști plângând. Nu ești pregătit, nu știi ce te așteaptă. Apoi plângi, știi de ce, ești conștient, dar vrei doar să nu te doară sau să ți se împlinească răsfățul. Plânsul cel mai valoros vine atunci când îți dai seama de binele din spatele plânsului tău. Atunci evoluezi și te întărești.

Așa am intrat eu în lumea publicității. Nu plângând, ci dorind să aflu atât de multe lucruri, încât să mă doară și să plâng că nu știu și mai multe. Rezultatul a ceea ce sunt acum sunt toate acțiunile, gândurile mele de până acum. Deci haideți să vă plimb prin labirintul meu construit până acum.

Vă aduceți aminte cum era în prima zi de școală? Cam aceleași emoții le-am avut și eu în prima mea zi de muncă, deși acum mă declar matură și puternică. Datorită unor proiecte pe care le-am făcut în liceu, mi-am dat seama că mă atrage o ramură a economiei. Nu știam exact ceea ce vreau, am căutat și am întrebat până am corelat marketing-ul cu ceea ce îmi plăcea. Așa că am decis să dau la marketing. Zis și făcut! M-am înscris la Facultatea de Administrație și Afaceri, cu specializare în Marketing, din cadrul Universității București.

Și acum ce? Ma duc doar la facultate și atât? Mmm, nu. Nu voiam să stau. Voiam să fiu ca bulgărele acela de zăpadă care se rostogolește și ,,adună” tot ce întâlnește în cale. Știam că pot. Așa că în anul doi de facultate mi-am dat seama că vreau să urmez un internship. Acum problema era unde? M-am uitat peste anunțurile marilor companii care căutau un intern în departamentul de marketing, dar nu am găsit nimic. Din ce învățasem la facultate am văzut că este vorba de multe cifre, de mult research. Lucrul acesta m-a făcut să mă îndepărtez de ideea că voi ocupa un loc într-un departament de marketing. Am început să mă interesez, să îmi ascut urechile și așa am avut primele mele contacte cu agențiile de publicitate. Acum că mă uit în spate, îmi dau seama că în acel moment nu știam nimic despre acest domeniu, dar am încercat. Unul dintre cele mai frumoase verbe, din punctul meu de vedere. Mă bucur atât de tare că am făcut alegerea asta pentru că aveam să aflu atunci de pastel. Am pășit cu ochii mari, cu zâmbetul pe buze și cu un tras de aer zdravăn în piept. Nu aveam nimic de pierdut, dar cu siguranță aveam ce câștiga. Nu mi-am creat așteptări, însă pastel mi le-a trasat. M-au învățat discret fără să mă subevaluez, mi-au arătat practic lucruri și m-au apreciat. Lucruri esențiale pentru ca psihicul omului să funcționeze în agentie. Nu știu dacă a fost dragoste la prima vedere, dar știu că apreciez relațiile de aici, oamenii și ceea ce fac. Cu un așa trio mă declar îndrăgostită.

Apropo de dorința de încercare și de echipa pastel, mai am ceva de spus aici. Am fost susținută de agenție și îndrumată de ai mei super colegi să învăț și mai mult, să mă dezvolt și să experimentez lucruri noi. Și uite-mă pe mine, acum, absolventă a modului de Strategie și Planificare Media din cadrul Școlii IAA. A fost o experiență unică, unde într-un timp foarte scurt, mai exact 15 zile de cursuri, am reușit să adun foarte multă informație, despre media și strategia media, de la cei mai importanți oameni ai industriei. Mi-a prins tare bine! Vedeți de ce e important să faci parte dintr-o echipă așa tare?   

Datoria unui Junior este aceea de a fi bucuros că învață lucruri noi. Este curios și sapă cât mai adânc pentru a cumula cât mai multe informații. Desigur, la început ai impresia că nu vei reuși niciodată să îți aduci aminte tot, poate începi să te panichezi. În momentul ăla trebuie să te dai un pas înapoi și să privești în perspectivă. Așa îți vei da seama că tu de fapt știi să faci lucrul respectiv, poate nu perfect, poate chiar îl faci greșit, dar un lucru e sigur, mereu există loc de o a doua șansă. Un alt lucru care ajută pe cineva la început de carieră este pasiunea. Trebuie să îți găsești rolul în această viață, să fi fericit cu drumul pe care ți l-ai ales, așa cred că poți fi cel mai bun.

Cu cât mă implic mai mult în domeniu, cu atât mă fascinează mai tare. Este vorba despre creativitate, care poate depăși orice limită de multe ori, dar care trebuie cumva ancorată în obiectivul de business al clientului, iar aici intervine și strategia de comunicare. Lucrul ăsta l-am învățat tot de la cei mai buni. Nu vreau sa creez o lume utopică a publicității, însă am venit la momentul potrivit în pastel, pentru că era într-un proces de schimbare, mai exact era vorba despre un proces de rebranding prin care am ajuns să fim o agenție de comunicare strategică și creativă orientată în primul rând către nevoile de business ale clienților noștri. Am venit într-o perioadă propice dezvoltării mele și, când pasiunea există, totul există.

Nu este totul roz în această meserie, doar unicornii sunt roz. Este ca în viață, agenția, locul în care lucrezi este a doua ta casă. Aici trebuie să fii un bun psiholog la orice pas, atât cu clienții, cât și cu ai tăi colegi. Oboseală, stres, DDL-uri scurte? Toate astea se șterg cu buretele pentru mine atunci când îți vezi munca pe afișele publicitare de pe stradă sau când lumea se simte bine la un eveniment, când pui o mică piesă de puzzle la o campanie cu sens care poate schimba lucrurile în bine. În plus, nu te poți plictisi niciodată, nu există monotonie deoarece există o varietate de proiecte. Este un domeniu într-o continuă schimbare. Trebuie să fii la curent cu noutățile și să înveți mereu tot ce este nou.

Am ales un drum care deja m-a învățat multe, mă dezvolt pe zi ce trece atât pe plan profesional, cât și pe plan personal, iar acesta este doar începutul. Îi sfătuiesc pe proaspeții absolvenți, sau chiar pe actualii studenți, să încerce. Nu au nimic de pierdut. Suntem la vârsta când totul este posibil, iar cerul este limita.


Sorina Ștefan este ambitious account executive @pastel

Pin It

Parteneri

   BT Logo Aliniat Central               logo SMP