Doamna de la PR nu face decât să plimbe hârtiile!

raluca_mateiDe la “relaţiile cu publicul” PR-ul a ajuns astăzi să “definească” vânturatul hârtiilor prin companie. Banalitatea sarcinii ar putea fi trecută cu vederea dacă angajaţii/ colegii ar face legătura între acele hârtii şi strategia de comunicare, reputaţia companiei, comunicarea de criză sau de brand. Este de prisos să menţionez că această conexiune nu se materializează.


În multe companii, valoarea şi rolul strategic al relaţiilor publice nu trec dincolo de echipa de management. Percepţia publicului intern se opreşte la acţiunile de rutină ale omului de comunicare: newslettere, revista internă, comunicarea pe intranet. Din păcate, aceste instrumente nu sunt suficient de puternice pentru a anula eticheta simplistă „ea este tipa de la PR”.

Pentru o evaluare internă corectă a funcţiei relaţiilor publice, omul de comunicare trebuie să se repoziţioneze. Şi repede! Trebuie să-şi definească mai bine rolul în cadrul „familiei”. Să-şi construiască şi să-şi consolideze reputaţia. Să treacă de la abordarea „just knowing” către “let’s do it”. Să-şi depăşească rutina şi să-şi educe publicul intern, apelând la tactici cu un grad mai mare de vizibilitate şi interacţiune, cu impact la nivelul percepţiilor. Mă refer aici la întâlniri de lucru, la concursuri care să solicite expertiza colegilor, la evenimente interne „out of the box” care să crească receptivitatea mesajelor, la activarea şi implicarea colegilor în cauze sociale susţinute de companie.

În concluzie, este nevoie de mai mult PR pentru PR. Doar aşa imaginea primitivă de „curier” va fi desfiinţată.


Raluca Matei a absolvit Facultatea şi Masterul în Comunicare şi Relaţii Publice. În prezent este Account Executive la Free Communication. Cu o experienţă de 4 ani în comunicare, Raluca şi-a consolidat expertiza în domenii precum healthcare&pharma (Anadolu Medical Center, Fresenius NephroCare Romania, Sanofi Romania, Zentiva) şi retail (New Look).