2 % pentru Asociaţia Little People

logo_little-peopleDespre Asociaţia Little People am aflat dintr-un interviu cu Shajjad Rizvi de pe CSR Romania şi m-a impresionat imediat, iar mai apoi prin asocierea Oanei Pellea în diverse campanii ale asociaţiei. Dincolo de asta, există acolo o echipă minunată care face lucruri despre care nici nu avem idee cât de multe schimbă în viaţă copiilor bolnavi de cancer. Sunt foarte activi şi în social media, au multe proiecte şi emană atât de mult entuziasm şi energie încât m-au cucerit definitiv. Dacă ar fi un fan club al susţinătorilor asociaţiei, aş fi cu siguranţă acolo. Vă recomand cu drag să citiţi despre campaniile asociaţiei, merită toată atenţia şi admiraţia noastră.


Asociaţia Little People oferă sprijin psiho-social copiilor şi adolescenţilor bolnavi de cancer în cele mai mari 6 secţii de oncopediatrie din 4 oraşe: Cluj, Timişoara, Bucureşti şi Iaşi, având cea mai mare rază de acoperire în rândul pacienţilor bolnavi de cancer din România. Deşi cancerul la copil este o boală gravă care răpeşte vieţi, iar provocările din sistemul de sănătate sunt multe şi necesită soluţii, România poate să fie mândră de existenţa celui mai activ grup de suport disponibil adolescenţilor cu cancer din Europa: Clubul Temerarii. De asemenea, există programul de suport recunoscut la nivel internaţional prin intermediul căruia copii trataţi împotriva cancerului din toate colţurile României, sunt sprijiniţi şi încurajaţi de ,,Leul cel Curajos” să-şi învingă frica şi să facă faţă procedurilor medicale dureroase, să se familiarizeze cu situaţia de boală, să lupte cu ea, să înţeleagă adecvat şi adaptat vârstei ce anume se întâmplă cu ei, să îi pregătească corespunzător pentru diverse proceduri medicale, să-i înveţe importanţa acestora şi a tratamentului, să le prezinte metode creative de management al durerii, să reducă semnificativ anxietatea şi stresul internării, să-i ajute în procesul de normalizare şi adaptare în mediul spitalicesc, şi nu în ultimul rând, să le creeze un mediu confortabil în care să se dezvolte psiho-social armonios.

Asociaţia Little People luptă pentru standardizarea şi oferirea celor mai bune şi constante servicii psihosociale oferite copiilor şi adolescenţilor bolnavi de cancer, este prezenţa zilnic în secţiile de oncopediatrie menţionate mai sus, 85% din copii şi adolescenţii bolnavi de cancer beneficiand de serviciile puse la dispoziţie. Asociaţia Little People promovează supravieţuirea, Temerarii fiind dovadă vie a faptului că cancerul la copil poate fi învins şi că există speranţa după finalizarea tratamentului. În momentul de faţă Temerarii reprezintă cea mai mare şi activă comunitate din Europa de adolescenţii care au învins cancerul - peste 250 de membri din 71 de localităţi ale ţării. Activităţile asociaţiei urmăresc un cod etic, considerând impertiva respectarea demnităţii copiilor bolnavi de cancer. 

Asociaţia Little People nu foloseşte în programele de strângere de fonduri sau promovare chipurile copiilor sau adolescenţilor trataţi de cancer. Am dori că acest exemplu să fie preluat de fiecare ONG din România şi am dori că imaginile copiilor să nu fie folosite în scopul realizării unor campanii de PR. Având cea mai mare acoperire în rândul copiilor bolnavi de cancer, cea mai mare comunitate de adolescenţi care au finalizat tratamentul împotrivă cancerului, evenimente că Tabăra de Vară pentru Temerarii, Gala de Crăciun pentru Temerarii, Întâlnire Naţională a Voluntarilor care desfăşoare activităţi în secţiile de onco-pediatrie din România suntem responsabili să oferim cele mai bune şi eficiente servicii. Cei 2% oferiţi de fiecare cetăţean vor ajuta continuarea şi dezvoltarea unui program unic în România. Asociaţia Little People consideră că luptă împotrivă cancerului nu trebuie purtată doar de un singur actor, trebuie realizată alături de fiecare individ, companie, comunitate. 2% este o modalitate simplă de a indica sprijinul luptei  împotrivă cancerului. Doar împreună putem învinge! Formularul 2% poate fi descărcat de aici.

În urma campaniei 2% din 2011, Asociaţia Little People a strâns suma 15.000 lei folosiţi în sprijinirea programului de suport al pacienţilor, în organizarea a două evenimente pentru cea mai mare comunitate de adolescenţi supravieţuitori de cancer: Tabăra de Vară Temerarii şi Gala de Crăciun Temerarii. Pentru ambele evenimente realizate în onoarea Temerarilor, Asociaţia Little People România acoperă toate costurile legate de cazare, mâncare şi transport participanţilor. În 2011, Asociaţia Little People a creat programul de intervenţie Nu Mi-e frică! cunoscut prin intermediul Leului Curajos, disponibil în momentul de faţă în 6 centre mari de oncopeditrie, şi care se bucură de un succes fulminant la nivel internaţional, de aprecierea şi atenţia doctorilor oncologi din întrega ţară. În 2011, Asociaţia Little People şi-a extins serviciile şi în Secţia de Oncologie Pediatrică a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Maria Sklodowska Curie” din Bucureşti.

Personalul specializat al asociaţiei alaturi de studenţii psihologi, voluntarii Asociaţiei Little People, desfăşoară zilnic activităţi atât în spaţiile de joacă din spital, special amenajate, cât şi la marginea patului copiilor care sunt în tratament. Activităţile fac parte din programul de suport al pacienţilor, un program unic în România, creat să raspunda nevoilor psihosociale ale pacientilor internaţi pe secţiile de oncopediatrie. Rezultatele semnificative ne determină să nu ne oprim la o simplă metodologie de evaluare, ci să elaborăm un sistem complex de evaluare şi monitorizare, care să fie centrat pe fiecare pacient în parte şi care să ne permită cuantificarea şi dovedirea în timp a eficacităţii intervenţiilor noastre. Pentru programele de suport din cele 6 centre, sunt pregătiţi în total 90 de voluntari Little People, majoritatea studenţi sau absolvenţi de psihologie, care au oportunitatea de a participa la traininguri specifice, schimburi de experienţă în alte secţii de onco-pediatrie din ţară şi la două întâlniri la nivel national. Mai multe detalii despre activitatile zilnice desfasurate gasiti pe pagina de facebook.

Articolul face parte din campania 2 % pentru cauza ta, o campanie de responsabilizare socială PR România pentru redirecţionarea 2% din impozitul pe venit către o organizaţie neguvernamentală (asociaţie sau fundaţie).



Îi mulţumesc Oanei Rusu, press secretary Asociaţia Little People, pentru informaţiile furnizate.