Wikileaks sau Internet-ul în mişcare

tamara_baleanuInternet-ul nu este doar o tehnologie la fel cum nu este doar un instrument, un spaţiu sau o colecţie de coduri ezoterice. Poate mai presus de toate acestea, Internet-ul este un discurs social, investit cu semnificaţii, mize, agende, interese. Istoria Internet-ul este fără îndoială o istorie a inovaţiei. În acelaşi timp însă, este şi o istorie a proiectelor, speranţelor şi temerilor care au reflectat dar şi modelat universul WWW. Este o utopie a libertăţii şi expresiei dar şi o distopie a alienării şi a panicii morale.

La un capăt al continuumului se află cyber-entuziasmul celor care au văzut spaţiul virtual ca oportunitatea de a transcende inegalităţile societăţii reale şi de a elibera vocile reduse la tăcere. La celălalt capăt domină pesimismul celor care au citit lipsa de corporealitate şi anonimatul oferite de Internet ca semne clare ale dispariţiei responsabilităţii colective şi ale dezintegrării legăturilor sociale. Este un discurs puternic polarizat, în continuă schimbare şi (re)construit colectiv.

Undeva în această naraţiune a proiectelor sociale asociate cu Internet-ul îşi găşeste locul şi fenomenul Wikileaks, un produs al istoriei Internet-ului care mobilizează toate potenţialităţile, pozitive şi negative, investite în spaţiul virtual.  Wikileaks nu produce schimbare. Ceea ce face însă este să permită materializarea unui lung şir de proiecţii sociale. Marea reuşită a acestei platforme şi a purtătorului său de cuvânt cu alură de Robin Hood digital nu constă doar în publicizarea unor informaţii altfel inaccesbile. Nu constă nici măcar în expunerea imenselor interese subterane care aduc impreună guverne, armate şi corporaţii. Motivul pentru care Wikileaks a devenit unul dintre acele subiecte de discuţie despre care fiecare are o opinie, crede cu tărie, ştie şi pentru care este pregătit să lupte ţine în mult mai mare măsură de faptul că Wikileaks apare ca înfăptuirea celor mai radicale proiecte ale libertăţii de expresie dar şi a celor mai mari temeri de anarhie virtuală. Wikileaks devine astfel un simbol, un placeholder pentru o lungă istorie de semnificaţii şi valori pe care trebuie fie să le aperi sau împotriva cărora trebuie să lupţi.

Cum a pus Julien Assange lumea în mişcare?  Fenomenul Wikileaks a luat amploare pentru că are sens. A intrat undeva la mijlocul unei dezbateri lungi, aprinse şi relevante şi a permis oamenilor să-şi asocieze propriile credinţe şi valori cu acest demers. Nu toţi susţinătorii lui Assange susţin viziunea libertăţii de expresie nelimitate la fel cum nu toţi detractorii săi sunt susţinători înverşunaţi ai politicii externe a Statelor Unite. Spectrul semnificaţiilor este unul eminamente eterogen. Însă ceea ce contează este faptul că fiecare a găsit spaţiul de afirmare şi vocalizare a unui set de convingeri prin intermediul acestui fenomen. În acelaşi timp, Wikileaks presupune, permite şi încurajează acţiunea directă. Pentru prima dată, Internet-ul şi posibilităţile sale au devenit maleabile nu doar la nivel discursiv dar la nivel acţional. Wikileaks face mai mult decât să dovedească ce poate face Internet-ul ci dovedeşte ce poţi face tu cu Internet-ul. Întreaga mişcare de hacker-i „la firul ierbii”, jumătate adolescenţi iar cealaltă jumătate binevoitori cu cunoştinţe minime de IT care au atacat în văzul lumii unele dintre cele mai puternice instituţii financiare nu a făcut decât să permite oamenilor să-şi imagineze ca pot avea control asupra spaţiului virtual. Tocmai această instrumentalizare a Internet-ul a provocat cele mai puternice reacţii, fie între cei care vor să facă fie între cei care vor ca ceilalţi să nu facă. Cu alte cuvinte, oamenii au simţit că este în puterea lor să decidă succesul sau eşecul acestui demers iar Internet-ul a devenit mediul de afirmare a acestei puteri. Un nou mod de a gândi Internet-ul a devenit brusc posibil.

Este Wikileaks un succes de PR? Neîndoielnic. Dar acest succes reflectă mai mult decât aplicarea eficientă a unor intrumente riguroase de relaţii publice. Reflectă în primul rând un anume context social şi cultural şi sincronizarea perfectă cu acesta. Este un success ce nu putea fi anticipat sau manipulat dar care permite şi încurajează analiza motivelor de multe ori netransparente care pun oamenii în mişcare.


Tamara Băleanu este cercetător în cadrul Centrului de Cercetare şi Consultanţă în Domeniu Culturii (CCCDC). Este absolventă a unui program de master în sociologie cu accent pe studii new media la London School of Economics and Political Science. 


Copyright PR Romania. Toate drepturile rezervate.