European Communication Monitor 2008: noi provocări pentru relaţiile publice

EUPRERA, organizaţie europeană a relaţiilor publice care include membri din peste 30 de ţări, a publicat rezultatele studiului său din 2008, identificând noi provocări pentru domeniu în 2009. European Communication Monitor analizează schimbările din sectorul comunicării şi al relaţiilor publice, identifică problemele de ordin strategic, câmpuri de practică şi instrumente de comunicare, atingând de asemenea teme specifice precum canalele interactive, responsabilitatea socială corporativă sau provocări interculturale.

Cercetarea s-a desfăşurat la nivel internaţional, incluzând 1.524 de profesionişti din 37 de ţări şi a fost realizată de un grup de profesori din 10 universităţi europene conduşi de Prof. Dr. Ansgar Zerfass, Germania. Raportul include, în afara informaţiilor de tip general, o serie de probleme specifice şi oferă un capitol despre provocările şi perspectivele din 2009.

În urma analizei sociale şi statistice au rezultat o serie de observaţii, printre care se numără:

Printre predicţiile pentru anul 2009, se numără tendinţa de a considera că bugetul pentru relaţii publice va creşte, deşi creşterea va fi mult mai lentă decât în anii trecuţi – peste 60% dintre managerii europeni consideră că bugetul pentru departamentul sau agenţia lor va creşte în 2009, iar 47% dintre profesionişti se aşteaptă la noi angajări pe parcursul anului.

Întregul raport este disponibil online la www.communicationmonitor.eu