28032024

Back Eşti aici:Home Articole ong-PR 2% pentru HHC România

2% pentru HHC România

Pin It
hhc_logoAm o slăbiciune deosebită pentru Fundaţia Hope and Homes for Children România. Poate pentru că programele lor vizează un subiect sensibil ca cel al copiilor instituţionalizaţi. Poate pentru că de la interviul pentru PR România îmi este tare dragă atât fundaţia, cât şi Ioana Hodoiu, poate pentru că dincolo de programe admirabile, ei au un plan adevărat, care schimbă societatea românească într-un mod remarcabil… Cert este că, dacă mă întrebaţi pe mine, vi-i recomand din suflet nu numai pentru redirecţionarea celor 2% din impozitul pe venit, dar pentru toate proiectele.

De 12 ani, HHC România închide instituţii de tip vechi din sistemul de protecţie a copilului din România şi oferă fiecărui copil o viaţă de familie. Anul acesta, HHC România împlineşte mai mult decât 12 ani de reformă a sistemului de protecţie a copilului din România; împlineşte 46 de instituţii de tip vechi închise, 4.602 de copii salvaţi din aceste instituţii, 7.520 de copii rămăşi în familie datorită programelor noastre de prevenţie. Şi numărul lor creşte chiar în acest moment. Misiunea HHC România este eradicarea tuturor instituţiilor de tip vechi din domeniul protecţiei copilului din România, până în 2020. Încă  de la înfiinţare, HHC a lucrat în parteneriat direct cu autorităţile statului, participând la reforma sistemului de protectie, fiind dezvoltatori de servicii, nu furnizori de servicii. Au dezvoltat peste 80 de servicii sociale în România, care au fost toate preluate de autorităţile statale, prin parteneriate oficiale.

Dincolo de programele lor absolut minunate, despre tot binele pe care îl fac în timp ce noi nici nu ne putem imagina cum e să fii un copil al statului, HHC povesteşte. Până la urmă, povestea trebuie să ajungă la noi măcar pentru a înţelege ce se întâmplă dincolo de vieţile noastre în care tot ce avem este normal (o familie, o casă, o bucătărie cu frigider, un job, vacanţe şi prieteni). Mai jos aveţi două fragmente... 

Aţi fost vreodată într-o secţie de maternitate în locul unde sunt cazaţi temporar bebeluşii abandonaţi? „În saloanele din maternităţi,  cu zeci de bebeluşi abandonaţi, e o tăcere sfâşietoare. Şi nu pentru că pătuţurile sunt goale. Bebeluşii nu plâng niciodată; nu cheamă niciodată pe nimeni, pentru că nimeni nu se duce vreodată la ei.” Florina Cretar - Asistent social, de 5 ani în HHC România

Aţi intrat vreodată într-o instituţie din aceea de beton, mare cât un spital municipal, în care trăiesc copii abandonaţi? “Una dintre primele instituţii închise de noi se numea exact aşa: Centrul de plasament pentru copii irecuperabili din Sighet. Asta scria pe plăcuţa de la intrare. Iar înăuntru erau peste 250 de copii închişi în pătuţuri cu zăbrele, într-o atmosferă sinistră de psihiatrie, complet abandonaţi. Copiii ăştia nu ieşeau niciodată afară. Nici măcar în curtea spitalului. Nu văzuseră niciodată iarbă. Niciodată zăpada. Centrul era împărţit pe şase secţii-dormitoare, lungi că nişe hale industriale, în care erau înşirate pătuţuri de fier. Atât. Fiecare secţie avea un nume delicat de floare.” Radu Tohatan – Manager Departament Asistenţă Socială, de 10 ani în HHC România.

Daca vreti sa cititi in fiecare zi povesti din sistemul de protectie a copilului le gasiti pe site-ul si pe facebook. Articolul face parte din campania 2 % pentru cauza ta, o campanie de responsabilizare socială PR România pentru redirecţionarea 2% din impozitul pe venit către o organizaţie neguvernamentală (asociaţie sau fundaţie). Vă reamintesc că termenul limită pentru depunerea formularelor este 25 mai.
Pin It

Parteneri

   BT Logo Aliniat Central               logo SMP