29032024

Back Eşti aici:Home Articole PR cultural Dialoguri necesare: mentorii din viaţa noastră. Oana Pellea – 51 de ani de mirări

Dialoguri necesare: mentorii din viaţa noastră. Oana Pellea – 51 de ani de mirări

Pin It

oana_pelleaJoi, 23 mai, a avut loc evenimentul în cadrul căruia Oana Pellea a vorbit despre mentorii pe care îi merităm, criza de modele, proiect ce face parte din seria ‚Dialoguri necesare’, organizat de revista Cariere.


După cum bine a fost prezentată la început, Oana Pellea vorbeşte despre lucrurile pe care noi le-am demonetizat (iubirea, prietenia etc.), iar întâlnirea de faţă nu a făcut excepţie. "Oriunde mă duc, există o foame enormă de modele" – observaţii venite odată cu întâlnirile pe care Oana Pellea le are periodic cu liceenii. Despre meseria de actor le-a spus că este o meserie în care nu există competiţie, decât cu tine însuţi, vorbe care au stârnit reacţii de uimire.

Aducând discuţia spre mentori şi mai ales oamenii din spatele oamenilor, Oana Pellea spune "noi vrem succes, dar succesul nu e de unul singur; nu este, nu a fost, nu va fi". "De mentor te lipeşti ca timbrul de scrisoare", aşa cum unul dintre primii mentori ai Oanei Pellea a fost profesorul de matematica din clasa a VI-a care a făcut-o să iubească matematica şi să ajungă la olimpiadă.

Între învăţător, model şi mentor trebuie să fie o chimie. Iar dacă modelul prespune "aş vrea să fiu ca el", mentorul – "nu pot fără el".  Un mentor nu te îndrumă numai în profesie, ci te îndrumă în viaţă, sunt acei oameni care dialoghează cu adevărat.

"Nu cred că e sărăcie de modele" spune Oana Pellea. Modelele nu se întâlnesc în prime time, oriunde ne-am uita în lume. Din contră, ne confruntăm cu un bombdardament de informaţie, modele, mentori. Iar drept urmare ducem lipsă de concentrare, de dialogare cu sine, de întrebări care să găsească apa limpede în mentori.

Un mentor reprezintă o relaţie împreună, la egal, un proces de învăţare reciprocă – "Întreaba-te ce ai tu de oferit întâi". Mentorul te poate ajuta să ai chef să te descoperi, să aprindă flacăra în ochiul mort de peşte pe care unii îi au, să te scoată din cinismul tău. Iar cel mai important lucru este că un mentor real nu-şi îngăduie să nu lase urme, aşa cum tatăl ei, Amza Pellea, nu i-a devenit mentor cât timp trăia. 

Succesul nu vine când ţinteşti, ci când urmezi drumul, pasiunea. Nu vine când vrei, e o femeie uşoară, parşivă. Iar singurul lucru important, spune Oana Pellea, este parcursul, nu rezultatul, iar moştenirea cea mai mare este să laşi o dârâ. Mentorii au înţeles acest lucru şi se simt datori să împărtăşească. Pentru că „învăţătura cu cât circulă mai mult, cu atât strânge dobânda”.

Nu îţi propui să fii un mentor, ci ajungi. Niciodată nu e important ţelul, ci să fii un om deschis, viu şi să nu laşi organul curiozităţii să moară.

„Depinde doar de mine să ard, să fac lucruri frumoase şi importante”, a spus în încheiere Oana Pellea odată cu sfatul să nu renunţăm niciodată la calitatea de discipol.

Procesul prin care încerci să conturezi cuvintele spuse de Oana Pellea dincolo de această întâlnire şi să le faci cunoscute celor neprezenţi nu a  fost unul cu siguranţă uşor, dar sper ca în final să fi trezit măcar câteva uimiri, ce pot fi mai bine edificate în cadrul unei piese unde este prezentă actriţa Oana Pellea sau în cuvintele cu mimică şi gestică din Jurnalul ei.



Relatare de Florina Baciu, Editor PR Romania

Pin It

Parteneri

   BT Logo Aliniat Central               logo SMP