28032024

Back Eşti aici:Home Interviuri Experti romani Cosmin Alexandru, Brandivia: In Romania, nimic nu poate distruge iremediabil un brand personal

Cosmin Alexandru, Brandivia: In Romania, nimic nu poate distruge iremediabil un brand personal

Pin It
cosmin_alexandru2Cosmin Alexandru, Managing Partner B&P Brandivia, va fi unul dintre speakerii Zilei de Antreprenoriat de la ZileleBiz 2010. Cosmin va vorbi despre branding personal in cadrul primei sesiuni, care va lansa in premiera in Romania topul brandurilor personale ale antreprenorilor romani. Ca un preview la eveniment, Cosmin ne-a raspuns la cateva intrebari legate de acest subiect.

Cand iti dai seama ca ai reusit sa-ti construiesti un brand personal? Care sunt primele semne care indica o reusita in acest sens?


Cred ca iti dai seama de asta cand oameni pe care nu ii cunosti stiu lucruri despre tine si vor sa faca proiecte impreuna cu tine. Inseamna ca mesajul tau a depasit cercul proxim de prieteni si cunoscuti iar brandul tau a capatat o viata in afara acestui cerc. De aici incolo e o relatie continua de comunicare si feed-back.

Cum ajuta brandul personal in afaceri?


Ajuta in principal din pricina unei obisnuinte destul de larg raspandite: oamenii vor sa faca afaceri cu oameni pe care ii cunosc sau pe care vor sa ii cunoasca. De asemenena, un bun brand personal iti permite mai usor sa-ti largesti aria in care activezi pentru ca mai multi oameni vor dori sa se asocieze cu tine in domenii complementare domeniului tau de expertiza.

Exemplificati trei greseli care pot distruge iremediabil un brand personal


In Romania nimic nu poate distruge iremediabil un brand personal. Traim intr-o tara in care nu te poti compromite pentru ca nu exista suficient public care sa aiba suficiente criterii de discernamant. Daca e sa ma refer la greseli care pot insa afecta un brand personal deja notoriu, atunci as putea enumera 3, nu neaparat in ordinea importantei. Prima ar fi aroganta. E o capcana in care se poate cadea usor. Cand te simti pe val, tinzi sa ai impresia nu doar ca le stii pe toate dar ca esti si singurul care le stie pe toate, cel mai bine. Daca ai un public educat, asta te poate costa. A doua ar fi imprastierea. Termenul din engleza, “overspread”, e mai precis. Inseamna ca te simti atat de increzator in succesul pe care l-ai avut si de care s-a aflat incat crezi ca il poti replica relativ usor in orice alt domeniu. A treia greseala ar fi sa promiti mai mult decat poti livra. Increderea se castiga greu si se pierde usor. Pentru a minimiza riscul, in branding-ul personal e important sa construiesti increderea cat mai focalizat, cat mai aproape de atributele tale cel mai bine reprezentate.

Este mai usor de construit un brand personal acum, avand la dispozitie o multitudine de instrumente online (retele de socializare, blog, site etc)? Si viceversa, este mai usor de distrus un brand personal, in conditiile in care informatiile se propaga atat de rapid in online?


Da si da in principiu. E mai usor de construit pentru ca ai mai multe unelte la dispozitie, a caror utilizare corecta presupune insa timp, efort si instruire. De distrus, cum ziceam si mai inainte, ar putea fi mai usor de distrus, insa nu la noi. Aici poti supravietui relativ usor unui val de informatii negative. Cred ca mai importanta decat posibila distrugere e posibila constructie gresita. Mediul online e foarte ofertant iar asta poate reprezenta si un pericol, daca iti consuma multe resurse care nu sunt bine aliniate si bine etapizate.

Cosmin Alexandru are propria sa firmă de consultanţă, Brandavia, ce oferă consultanţă în branding, strategie, traininguri, sesiuni de coaching şi facilitare. Anterior, a condus institutul de cercetări de piaţă GfK România. A absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti în anul 1989, iar în 1994 a absolvit Facultatea de Economie Generală. A urmat un master de Analiză Macroeconomică în cadrul ASE, după care a absolvit cursurile ASEBUSS de Executive MBA, coordonat de Şcoala de Afaceri a Universităţii Washington. Cosmin este unul dintre fondatorii organizaţiei AISEC România, iar în prezent membru în Consiliul Consultativ al acesteia. În anul 2000 a participat, ca membru co-fondator, la înfiinţarea "Leaders Romania", iar din  2005 este preşedintele Asociaţiei ERUDIO, organizaţie ce desfăşoară programe de educaţie inovatoare, pentru adulţi şi copii, la graniţa dintre mediul cultural, de afaceri şi cel educaţional.

Interviu realizat de organizatorii ZilelorBiz
Pin It

Parteneri

   BT Logo Aliniat Central               logo SMP