26042024

Back Eşti aici:Home News Comunicate de presa Dilemele comunicării Uniunii Europene

Dilemele comunicării Uniunii Europene

50 de români au decis să scrie o carte despre comunicarea Uniunii Europene. Printr-un exerciţiu colectiv, s-a încercat emiterea unor semnale despre ce e bun şi ce e rău în construcţia comunitară, o percepţie a cetăţeanului simplu. Toate acestea sunt cuprinse acum într-o carte, “Dilemele comunicării Uniunii Europene”, iar lansarea sa a avut loc pe 18 noiembrie 2009, la Bruxelles.

„Cetăţenii români sunt cuprinşi într-un proces accelerat de învăţare a tehnicilor şi sensurilor comunicării europene. Iar aceasta nu se întâmplă doar la Bruxelles, ci şi în Bucureşti şi în toate localităţile României. Este adevărat că românii din Bruxelles sunt cei mai apropiaţi de sensurile informării şi documentării europene, fiind şi potenţiali comunicatori, aceasta însemnând un demers determinat şi sistematic de susţinere a fluxurilor comunicaţionale pe traseele Bruxelles-Bucureşti, Bucureşti-Bruxelles şi nu numai”, a precizat Prof. Vasile PUŞCAŞ, cel care a scris prefaţa cărţii.

Uniunea Europeană în anul 2009 – aceasta este poza conturată prin cele peste 50 de articole cuprinse în cartea “Dilemele comunicării UE”. În deschiderea evenimentului, Dan LUCA, coordonatorul cărţii, menţiona: „Comunicarea este uşoară dacă ai produsul pe care trebuie să îl expui publicului. Dacă e ceva abstract, de care tu – cel care îl defineşti - nu eşti convins că are randamentul necesar pentru a face faţă pieţei, lupta e pierdută înainte de a începe. În prezent, nu se reuşeşte să se aducă la nivel de dezbatere, subiectele tehnice provenite din dinamica legislativă europeană şi – ceea ce e mai grav – nu s-a reuşit crearea unui impact asupra populaţie. Estimez o ruptură strategică în jurul anului 2011, iar semnalul va veni din partea partidelor politice europene“.

Dan Luca este Doctor în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, cu specializarea Comunicare. Predă cursul de “Tehnici de comunicare în Uniunea Europeană” la universităţi din Bruxelles, Gorizia şi Bucureşti. Începând cu anul 1997, Dan Luca îşi desfăşoară activitatea în mare parte la Bruxelles, unde este în contact permanent cu instituţiile europene, grupurile industriale sectoriale, corporaţiile, sindicatele, companiile de consultanţă, organizaţiile neguvernamentale, reprezentanţele regiunilor de dezvoltare şi think tank-urile.

Cartea a fost publicată la editura QualMedia din Cluj.

Informaţii suplimentare la www.casaeuropei.com