16042024

Back Eşti aici:Home News PR News: Tendinte si Cercetari Lobby-iştii refuză să se înscrie pe lista U.E.

Lobby-iştii refuză să se înscrie pe lista U.E.

Pin It

Conform unui sondaj EurActiv din martie 2009, multe dintre firmele, agenţiile de consultanţă şi federaţiile industriale refuză să se înscrie pe lista de lobbyişti a Comisiei Europene. Cu toate acestea, majoritatea respondenţilor susţin, în principiu, transparenţa.

Astfel, 55% dintre federaţii, 53% dintre agenţiile de consultanţă şi 41% dintre firme refuză să se înscrie pe lista lobbiştilor lansată de Comisia Europeană în luna iunie a anului 2008. Însă majoritatea apreciază iniţiativa de transparenţă a Uniunii Europene şi susţin transparenţa în general, în timp ce o mică parte dintre respondenţi au declarat că cel mai probabil vor adera la acest program în 2009 sau 2010.

Corporaţiile s-au înscris într-o mai mare măsura în raport cu celelalte două categorii organizaţionale, peste 55% dintre respondenţii din această categorie fiind deja înscrişi la momentul studiului, spre deosebire de doar 33% dintre agenţiile de consultanţă şi 17% dintre federaţii. Acest lucru ar putea indica faptul că mediul corporativ ar considera înscrierea în acest program drept esenţială pentru menţinerea reputaţiei.

Practicienii din domeniul lobby şi public affairs ar dori să afle mai multe informaţii privind procesul de înscriere lansat de Comisia Europeană anul trecut, inclusiv clarificarea distincţiei dintre lobby direct şi alte activităţi de advocacy. Din punctul de vedere al viitorului acestui program al U.E., practicienii se aşteaptă ca procesul de înscriere sa rămână acelaşi, dar să devină obligatoriu (27%), în timp ce 34% consideră că va rămâne un act voluntar, iar 28% dintre ei cred că se va simplifica. Printre alţi factori care împiedică consultanţii să se înregistreze se numără cantitatea de date excesivă necesară înscrierii (30%) sau riscul ca aceste date sa fie folosite într-un mod nepotrivit (19%).

Raportul este disponibil la http://www.euractiv.com/25/images/Presentation_ECPA.pdf
Mai multe detalii la http://www.euractiv.com/en/pa/survey-lobbyists-reluctant-sign-register/article-180017

Pin It

Parteneri

   BT Logo Aliniat Central               logo SMP