28032024

Back Eşti aici:Home News PR News: Tendinte si Cercetari Davos 2010: Actuala criză economică se suprapune unei crize morale şi de valori, conform sondajului de opinie realizat de Forumul Economic Mondial (FEM)

Davos 2010: Actuala criză economică se suprapune unei crize morale şi de valori, conform sondajului de opinie realizat de Forumul Economic Mondial (FEM)

Pin It
davos_klaus2Sondajul, ce a avut la bază 130.000 de membri ai platformei Facebook din zece economii membre ale grupului G20, a mai constatat că doar un sfert dintre oameni cred că marile companii multi-naţionale au o abordare "condusă de valori" asupra propriilor sectoare. Proporţia creşte la 40% în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii. Jumătate dintre cei intervievaţi - din Franţa, Germania, India, Indonezia, Israel, Mexic, Arabia Saudită, Africa de Sud, Turcia şi SUA - cred că valorile universale există.
Klaus Schwab, fondator şi Preşedinte Executiv al FEM, spune că raportul subliniază necesitatea unui set de valori ce trebuie aplicate instituţiilor economice globale. "Sistemul pe care îl folosim în prezent nu este capabil să îşi ducă la îndeplinire obligaţiile faţă de aproape 3 miliarde de oameni din întreaga lume. Culturile noastre civice, de afaceri şi politice trebuie transformate dacă dorim ca acest decalaj să dispară."

El a mai declarat că summit-ul Davos, care tocmai s-a încheiat, s-a bucurat de participarea multor oameni de afaceri şi politicieni de vârf din întreaga lume, şi a reprezentat o platformă pentru regândirea valorilor care fundamentează sistemul global de cooperare.”

Rugaţi fiind să identifice care sunt cele mai importante valori pentru sistemul global politic şi economic, aproape 40% au menţionat onestitatea, integritatea şi transparenţa, 24% au ales drepturile, demnitatea şi părerile celorlalţi,  20% au ales impactul acţiunilor asupra bunăstării celorlalţi, iar 17% au specificat conservarea mediului.

Aproape două treimi dintre respondenţi au simţit că oamenii nu aplică aceleaşi valori în vieţile lor profesionale ca şi în cele private. Întrebaţi fiind dacă o companie ar trebui să fie în responsabilă în primul rând faţă de acţionari, angajaţi, clienţi sau în egală măsură faţă de cele trei categorii, aproape jumătate au ales " în egală măsură faţă de cele trei categorii”.

Rowan Williams, Arhiepiscop de Canterbury, a prezidat sesiunea de închidere la Davos şi a declarat ca răspuns la raportul FEM: „Trebuie să ne întrebăm cum ar arăta o economie dacă s-ar axa cu adevărat pe construcţia şi susţinerea unui cămin - un mediu social care să ofere siguranţă cetăţenilor, inclusiv celor care nu pot contribui în mod evident la activităţi productive şi generatoare de profit..."

Traducere şi adaptare Simona Gugiuman, Casa de traduceri.

Pin It

Parteneri

   BT Logo Aliniat Central               logo SMP