19042024

Back Eşti aici:Home News PR News: Tendinte si Cercetari 10 tendinţe în raportarea performanţelor sociale şi de mediu

10 tendinţe în raportarea performanţelor sociale şi de mediu

Pin It

csr_reportingAfacerile sunt puse faţă în faţă cu trei provocări atunci când vine vorba de raportarea performanţelor sociale şi de mediu, conform unui nou studiu. Acestea includ grupe de indicatori diferiţi în funcţie de platforma de raportare, lipsa unor definiţii unitare şi a unor aplicaţii omogene, toate ducând la evaluări şi rezultate variabile şi uneori nedemne de încredere.


Raportul CSR Insight, bazat pe doi ani de cercetare, acoperă problematica sustenabilităţii din perspectiva raportării,  a investiţiilor sociale şi a reglementărilor în vigoare.

O scurtă privire asupra raportului a evidenţiat 10 tendinţe în raportarea sustenabilităţii.
•    situaţiile financiare captează doar o parte a riscurilor cu care se confruntă companiile, echilibrul derivând de la factori intangibili, cum ar fi strategia, inovaţia în domeniul produselor, brand-ul şi gestionarea reputaţiei, eficienţa utilizării energiei/resurselor, diminuarea riscului comercial şi a celui de mediu şi social.
•    raportarea sustenabilităţii se face pe principii voluntare în cea mai mare parte a lumii.
•    raportarea sustenabilităţii este acum o "normă" în rândul marilor companii, crescând de la circa 300 de rapoarte de sustenabilitate în 1996 la 3.100 (Global Reporting Initiative a declarat că mai bine de 1.000 de organizaţii din întreaga lume au înregistrat rapoarte de CSR  în 2008, conform Liniilor Directoare promovate de GRI G3.)
•    raportarea sustenabilităţii în SUA s-a dezvoltat mult mai lent decât în Europa.
•    majoritatea statelor industrializate au legi ale mediului promulgate cu mult timp în urmă care limitează activităţile cu impact asupra mediului şi impun o anumită formă de raportare în domeniul mediului.
•    Dezvoltarea unor indicatori relevanţi pentru raportarea sustenabilităţii rămâne o provocare importantă pentru furnizori şi utilizatori.
•    multiplele grupe de indicatori, lipsa unor definiţii unitare şi lipsa unor aplicaţii omogene duc la evaluări variabile şi neomogene.
•    apariţia legislaţiei şi a reglementărilor naţionale şi regionale care nu au fost integrate şi/sau sincronizate cu multiplele grupe de indicatori este de asemenea o provocare.
•    sincronizarea platformelor de raportare voluntară cu cerinţele guvernamentale şi de reglementare se poate datora şi iniţiativelor recente ale Global Reporting Initiative şi ale World Intellectual Capital Initiative îndreptate spre elaborarea unor taxonomii XBRL pentru informaţiile care nu au caracter financiar, precum şi noi reguli pusă în aplicare de Comisia Valorilor Mobiliare şi Burselor din SUA care impune prezentarea situaţiilor financiare într-un format XBRL, în procesul de depunere SEC.
•    supravegherea guvernamentală, de reglementare şi de audit a problematicii sustenabilităţii va deveni standard în următorii cinci ani, deopotrivă în lumea dezvoltată şi în dezvoltare şi în toate domeniile de activitate.



Sursa Environmentalleader.com. Traducere Casa de Traduceri.

Pin It

Parteneri

   BT Logo Aliniat Central               logo SMP