28032024

Back Eşti aici:Home News PR News: Tendinte si Cercetari Social Media Marketing for B2B

Social Media Marketing for B2B

Pin It

elena_badeaCum adaugi valoare, cum creşti eficacitatea şi mai ales cum influenţezi brand awareness-ul şi favorabilitatea prin şi în social media marketing? Iată câteva dintre întrebările care au fost ridicate la începutul trainingului Business Mark susţinut de Elena Badea, Director Marketing Ernst & Young Romania.



Reprezină Social Media o oportunitate sau o provocare, esenţial diferită sau doar puţin diferită?
Marketingul se schimbă rapid pe baza a trei tehnologii: internetul, augmented reality şi 3D Printing. Acest gen de inovaţii ne pun în faţa unui nou tip de public, de natură digitală, al generaţiei care a crescut cu internetul şi care nu resimte delimitările marcante între cele două lumi – online vs offline. Conform unui studiu McKinsey, aceasta e generaţia care nu mai are o rezistenţă la comportamentul în mediul digital.

Marketingul merge acolo unde merg şi oamenii
Provocarea o reprezintă cum anume prezinţi valoarea în social media, cum le vorbeşti oamenilor care sunt interesaţi de subiectul tău, cum porneşti de la aceştia şi generezi interes pentru ceilalţi - iei nucleul, focusezi iar apoi îl extinzi. Sau în termenii lui Seth Godin, produci un sistem de tip factory care să genereze ‘compliance’.

Trecerea de la informaţia fizică la informaţia virtuală – a treia mare schimbare.

Social Media e deschisă 24 de ore, nu are buton de shut down. Să te simţi expus este absolut natural, consideră Elena Badea. De aici apare  responsabilitatea faţă de brand. Treptat am trecut de la ‘traditional’ la ‘new age’, de la cumpărarea atenţiei la crearea atenţiei, de la un mesaj controlat la ‘long tail’, de la comunicarea unul către mai mulţi la feedback inclus. Provocarea revine la influenţarea comunicării care e tot timpul deschisă.

How you present your online content is more important than what it offers.
În Social Media Marketing implicarea consumatorilor nu se face prin mecanisme de tipul tell, ci influence, să aduci interacţiunea, latura umană şi să-i implici într-o conversaţie în mediul digital. Aşa numitul ‘last minute dot com’ poate fi perceput ca un sistem de tip ‘client service recovery’, de utilizare a unei situaţii mai puţin plăcute într-un exemplu. Aşadar, poate social media să ajute un business? Da, prin construirea brandului, a unei relaţii cu consumatori care să creeze favorabilitate, prin promovare, prin cercetare de piaţă.
Elena Badea a dat exemplu şi de cum poţi să creşti eficienţa unei pagini de Facebook prin adăugarea unei noi dimensiuni – colaborarea între fan page-uri din domenii complementare poate crea viralitate şi o eficacitate crescută în social media. În acelaşi timp riscurile şi oportunităţile nu diferă faţă de marketingul tradiţional, iarluând în considerare noile schimbări la cei 4P se adaugă un al cincilea – participation.

Poţi să vinzi B2B în social media?
Aşteptările despre cum poţi să vinzi B2B în social media este un obiectiv care nu se poate atinge cu tehnologia de azi, consideră Elena Badea. Poţi doarsă măreşti reach-ul, să fii cel care îşi creşte următoarea generaţie de clienţi şi să activezi favorabilitatea.
Comunicarea s-a mutat deja de la e-mail către zona de social media, conform unei analize McKinsey Global Institute. Dar înacelaşi timp adoptarea tehnologiilor sociale în companii este mult în urmă faţă de ritmul de adoptare al consumatorilor.
Vor beneficia de generarea de valoare companiile care au un canal de distribuţie digital al produselor, acele companii care au nevoie de brand recognition şi au nevoie să crească credibilitatea la nivelul consumatorilor.

Rolul Social Media în viaţa consumatorului.
Social Media are diverse roluri în viaţa unui consumator şi mai ales beneficii pentru brand
•    Creşterea vizibilităţii unui brand
•    Influenţarea dorinţei
•    Încurajarea experienţelor cu brandul
•    Facilitarea achiziţionării
•    Consolidarea loialităţii de brand

Expunerea repetată la un brand te face să accepţi un dialog mai uşor şi facilitează comunicarea directă. În concluzie, mediul online este cel în care se iniţiază o interacţiune, iar mediul offline este cel care închide acea interacţiune pornită. Conversia din online în offline funcţionează doar dacă se construieşte un capital de încredere, altfel fundaţia nu ar fi solidă. Conversia nu se face din click-uri.

Scopul marketingului conversaţional nu este de a îmbunătăţi un nivel de înţelegere faţă de brand, şi nici de a livra mesaje. Conversaţiile sunt despre a asculta şi a vorbi, nu despre a anunţa. Dacă faci B2B şi crezi ca trebuie să vorbeşti corporativ în spaţiul social media, s-ar putea să greşeşti, spune Elena Badea. Conversaţia online e personală, e dinamică şi ia forma modalităţii în care managariezi conversaţia în offline.

Şase paşi pentru ca Social Media Marketing să funcţioneze eficient:
1.    Găseşte-ţi audienţa
2.    Creează conţinut
3.    Realizează întotdeauna o cercetare
4.    Oferă conţinut de valoare
5.    Diversifică – încearcă instrumente noi şi participă la conversaţii noi
6.    Enjoy

Dacă se ţine cont de toate lucrurile de mai sus, ar mai trebui luat în considerare şi faptul că o prezenţă în digital marketing fără conţinut nu funcţionează, nu are valoare, nu duce nicăieri. Când te angajezi să fii activ în acest spaţiu, trebuie să ai în vedere costurile, obiectivele, conţinutul şi instrumentele folosite. Dacă foloseşti instrumente fără să cunoşti principiile de comunicare sau alte aspecte care generează engagement-ul şi reacţii favorabile, ele nu ajută.

Trainingul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri privind felul în care poţi să manageriezi un cont în social media, să generezi conţinut adaptat audienţei şi domeniului din care provine brandul şi mai ales gestionarea crizelor în mediul online.
Cele mai importante takeways:
1.    Cea mai importantă monedă de eschimb azi nu sunt banii, ci comunitatea – care îţi oferă word of mouth, awareness şi favorabilitate
2.    Putem să facem marketing numai adresându-ne acelor oameni sau comunităţi care sunt interesate de brand şi care ascultă.
3.    Marketingul se duce unde oamenii sunt.
De aceea, vorbim de Social Media Marketing



Despre trainer: Elena Badea este Director Marketing al Ernst & Young de peste 12 ani, timp în care a coordonat comunicarea brandului odată cu evoluţia companiei pe piaţa locală. Are o vastă experienţă în marketing corporativ şi operaţional, marketing digital şi knowledge management. Elena este absolventă a Universităţii “Politehnica” Bucureşti, însă a construit o carieră de peste 20 de ani în business development, marketing şi comunicare. S-a implicat în tot acest timp în numeroase programe de formare şi coaching pentru tineri, în proiecte de responsabilitate social şi educaţie. Elena este pasionată de social media, şi predă cursul pe acest profil în cadrul programului de Master al Universităţii “Emanuel” din Oradea.


A relatat Florina Baciu, Editor PR Romania
Pin It

Parteneri

   BT Logo Aliniat Central               logo SMP